Teksti julkaistu Facebookissa 5.10.2021.
”Viime viikolla somessa käytiin keskustelua nuorten kokemasta seksuaalisesta häirinnästä. Asian saama huomio on aiheellista, sillä vuoden 2021 kouluterveyskyselyn tuloksista tulee ilmi, että nuorten kokema seksuaalinen häirintä on kasvanut viime vuosien aikana.
Vuonna 2021 8. ja 9. luokkalaisista tytöistä 42% kertoo kokeneensa häirintää puhelimessa tai netissä vuoden aikana. Vuonna 2019 vastaava luku oli 26,8%.
Vuonna 2021 8. ja 9. luokkalaisista tytöistä 48,4% kertoo kokeneensa seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua vuoden aikana. Vuonna 2019 vastaava luku oli 32,3%.
Keskustelu on tärkeää, mutta sitä leimaa ikävä käsitys siitä, että uhrin pukeutuminen tai käyttäytyminen olisivat syynä häirinnälle tai pahimmassa tapauksessa väkivallalle. Seksuaalinen häirintä ei missään tilanteessa ole nuoren vika, eikä minkäänlainen vaatetus tai käyttäytyminen oikeuta tällaiseen käytökseen. Syy ja vastuu on aina tekijällä. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että olen kokenut seksuaalista häirintää riippumatta siitä onko päälläni ollut paksu toppatakki vai bikinit.
Asiaan täytyy puuttua, ettei kyselyssä ilmentyneet luvut jatka kasvuaan. Kenenkään ei tulisi joutua kokemaan häirintää tai pelätä oman turvallisuutensa puolesta. Oikea tapa ei ole uhrin syyttäminen, vaan tukeminen. Syyllistäminen lisää uhrin kokemaa häpeää ja voi estää uhria kertomasta tilanteesta aikuisille.
Kouluille ja järjestöille selkeät ohjeet ja suunnitelma häirintään puuttumiselle
Häirintään puuttumista tulee tehostaa
Seksuaalisen häirinnän tunnistaminen
Uhrin tukeminen ja auttaminen
Vähättelevän ja syyllistävän ilmapiirin kitkeminen
Seksuaalirikoslainsäädännön uudistaminen ja voimassa olevan lainsäädännön tarkastelu
Lähde: THL.fi, Kouluterveyskyselyt 2019 & 2021
