Puhe valtuustossa maksuttomista menkoista

Puhe pidetty Porvoon kaupunginvaltuuston kokouksessa 27.10.2021.

”Hyvä puheenjohtaja, kanssavaltuutetut sekä kuulijat,

Kuukautisköyhyys on kehittyvien maiden lisäksi todellinen ongelma myös Suomessa. Kuukaudessa menkkoihin kuluu rahaa muutamasta eurosta jopa kymmeneen euroon. Lisäksi rahaa voi mennä myös särkylääkkeisiin. Usein ratkaisuksi ehdotetaan kuukuppia, mutta se ei valitettavasti sovi kaikille eikä esimerkiksi asunnottomilla ole mahdollisuuksia sen puhdistamiseen. Ongelma on vahvasti sukupuolittunut, ja se vaikuttaa etenkin nuoriin sekä vähävaraisiin. Kuukautiset on tabu, johon liittyy edelleen paljon häpeän tunteita sekä vääriä ennakkoluuloja.

Menkoista sekä kuukautissuojista keskustellaan vähättelevään sävyyn. Poliittisessa keskustelussa puhutaan kuukautissuojista, niin kuin ne eivät olisi välttämättömyys. Menkkasuojia verrataan esimerkiksi parranajovälineisiin sekä ehdotetaan, kuinka tytöt voisivat itse tehdä vanhoista t-paidoista suojia. Kumpi sua häiritsee enemmän: viereesi bussissa istuu henkilö, joka ei ole aamulla ajanut partaansa vai henkilö, kenellä ei ole menkkojen aikana suojaa? Vähättelevä puhe on vahingoittavaa ja lisää menkkoihin liittyvää häpeää. Kuukautissuojien puuttuminen voi johtaa terveydellisiin haittoihin sekä haitata esimerkiksi kouluun tai töihin menemistä.

Tein yhdessä Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän kanssa aloitteen maksuttomista menkoista, koska kuukautisköyhyyteen sekä ennakkoluuloihin tulee puuttua. Esitämme, että Porvoossa selvitetään mahdollisuutta maksuttomien kuukautissuojien jakamiseen nuorille sekä vähävaraisille. Suojia voisi jakaa esimerkiksi kouluissa sekä terveyskeskuksissa. Näin torjutaan taloudellista epätasa-arvoa sekä rikotaan myös menkkoihin liittyvää häpeää.

Kenenkään ei tulisi joutua tilanteeseen, jossa täytyy valita käyttääkö rahansa ruokaan vai kuukautissuojiin.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s